İş Aramayın Kariyerinizi Planlayın


Kariyer planlama

Kariyer planlama

İş Aramayın Kariyerinizi Planlayın…

Ülkemizde işsizlik oranı en son verilere dayanarak incelendiğinde %10 civarlarında seyrediyor. İşsizlik sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok ülkesinde sosyal problemlerin en başında gelmektedir. Peki bu %10 kesimde siz de varsanız ne şekilde hareket etmelisiniz ? İş ilanı sitelerinde ne tür ilanlara bakmalısınız ? İş bulma konusunda izlemeniz gereken adımlar nelerdir ? İş arama aşamaları nelerdir ? Tüm bu konularda size bilgiler vereceğiz. Kariyer basamaklarını yavaş ama emin adımlarla çıkmak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Kariyer Planlama Nedir?

Kariyer planlama genel olarak, gelecekte sahip olacağınız meslekle ilgili gereksinimleri yerine getirmek için girişimlerde bulunmanız, eğitimler almanız ve bireysel gelişim imkanlarını değerlendirmenizdir. Örneğin; önemli bir pozisyona başvuru yaparken, ne kadar fazla doküman sunarsanız, kabul olasılığınız o kadar artacaktır. Bunun için yapmanız gereken kariyerinizi planlarken gereksinimleri doğru analiz etmektir. Aslında bu planlama çok erken Yaşlarda başlaması gereken bir süreç olsa da maalesef ülkemizdeki eğitim sistem sorunları nedeniyle son ana kadar pek çoğumuzun farkında olmadığı bir durum olacaktır.

Kariyer Planlamanın Önemi

İnsan hak ettiği konuma gelebilmek için her zaman kendine değer vermeli ve yapabileceği işleri, gelebileceği konumları kendi içinde muhasebe yaparak ona göre kendisine yol çizmelidir. Bu tanımı örneklerle anlatacak olursak, iki tane iş hayatına yeni atılmaya karar veren kişiyi düşünelim. Bu kişilerden biri hemen bir işe yerleşip çalışma derdinde ve personel ilanları üzerinden bir iş bulup vasıfsız eleman olarak işe başlıyor. İşe başlamış olduğu firmanın insan kaynakları vizyonu geniş değil ve personeli hep aynı yerinde tutuyorsa bu kişi uzun yıllar boyunca aynı kadroda görevde kalacak ve bu iş temposunda da kendini yeni meslek alanlarında  geliştirmeye vakti olmayacaktır. Diğer kişi de iş hayatına girme kararı aldığı zaman öncelikle kendi becerilerini düşünüyor, ilgi duyduğu alanları analiz ediyor ve bu alanlarda kendisine katkı sağlayacak mesleki kurslara gidiyor. Bu kurslarda belki biraz vakti gidiyor ama başarılı şekilde tamamladığı zaman daha sağlam adımlarla ve mesleği olarak iş hayatına giriyor. İkinci örnekteki kişimiz kısa sürede kendi işini kurabilecek ya da eleman ilanları arasında öne çıkabilecek hale gelirken, ilk örnekteki kişi maalesef aynı işe yıllarca mahkûm kalmak zorunda kalıyor.

Kariyer planlamanın öneminden yukarıdaki paragrafta bahsettik. Bir iş hayatına girmeye karar verdiğinizde hemen iş aramak yerine önce kendinizi geliştirmeli, becerilerinizi öne çıkarmalı ve bu sayede kendinize değer vermelisiniz. İnsan yeteneklerini keşfedip onları değerlendirdiği zaman hayatta daha iyi yerlere gelebilmekte ve kendine daha güzel bir gelecek kurabilmektedir.

Siz Yeter ki İsteyin…

Her insan kendisinin tercümanıdır ve hangi alanlarda başarılı olacağını en iyi kendisi bilir. Bu durum küçük yaşlarda aile ilgisiyle değişebilir. Küçük yaşlarda sizin müziğe olan ilginizi keşfederek bu alanda eğitim almanızı sağlayan aileniz belki de size hayatınızın en büyük iyiliğini yapmış olabilir. Ya da küçük yaşlarda futbola olan ilgisi keşfedilen bir çocuğun futbol okuluna başlatılmasını buna örnek olarak gösterebiliriz.

Sevdiğiniz İşi Yapın…

Kendi kariyerini planlayan kişiler personel ilanları arasında kendi sevdikleri işi bulup mutlu bir gelecek hazırlarlar ve işlerinde mutlu olurlar. İş arama ve iş bulma süreçleri daha rahat geçer. Çünkü herkesten farklı şekilde yetenekleri vardır ve kendilerini o becerilerle ön plana çıkarmışlardır.  Siz de eleman ilanları arasında kaybolmak yerine kendi kariyer basamaklarınızı emin adımlarla çıkmak için, yeteneklerinizi keşfedin, kendinize değer verin ve bu sayede geleceğe daha emin adımlarla yürüyün…