İş Dünyası Yetişmiş Ara Eleman Arayışında…


Hangi sektörde açık var?

Hangi sektörde açık var?

İş Dünyası Yetişmiş Ara Eleman Arayışında…

Ülkemizde gelişen sanayi ve teknoloji sektörlerinin üretime yönelik kesimlerinde ciddi bir ara eleman ihtiyacının bulunduğu, sık sık sektör temsilcileri tarafından dile getiriliyor. Hatta oto sanayi sitelerinde dahi, çırak, kalfa ve usta ihtiyacının hat safhada olduğunu biliyoruz. Ancak İş ilanı araştıranlar bu meslekler yerine daha farklı kariyer planları yapıyor ve iş bulma arayışında ara eleman olmaktan çok farklı iş arama kriterlerini tercih ediyor. Elbette herkes ofis personeli olamayacağından eleman ilanları araştırması yapanların çoğu aradıklarına ulaşamıyor. Oysa ara eleman ihtiyacına dair personel ilanları hayli yoğun bir ihtiyaca işaret ediyor.

Ara Eleman Önemli Bir Sorundur

Her insan doğup, büyür ve belli bir eğitim öğretim sürecinin ardından hayatın zorlu serüvenine başlar. Bu serüvende iş arama, iş bulma aşamaları en önemli dönüm noktalarındandır. İnsanlar eğitimleri doğrultusunda kendi sevdikleri mesleği yapmak ister ve bunu başarabilirlerse hayat boyu mutlu olurlar ve geleceğe daha emin adımlarla yürürler. Çünkü herkes kendi sevdiği işi daha iyi yapar ve bu alanda daha hızlı ileriye yürür. Bu nedenle insanlar kariyer planlaması yaparken ilk dikkat etmesi gereken şey kendi ilgi alanları ve o işe olan ilgi oranını test etmesidir.

İş hayatına girmeye karar verdiniz ve iş arama serüvenine başladınız diyelim, personel ilanları arasında kendinize uygun olan ilanı analiz edip başvurunuzu yapabilirsiniz. Yaptığınız başvuruda başarılı olabilmek ve diğer iş arayan kişiler arasında bir adım öne çıkabilmek adına kendinizi mesleki yönlerde geliştirmelisiniz. Çünkü günümüz sanayi ve teknoloji dünyasında her sektörün yetişmiş ara elemana ihtiyacı var. Siz de eleman ilanları arasında kendinize sağlam bir yer edinmek istiyorsanız kendinizi mesleğinizde geliştirmeli ve bu sayede ileriye daha emin adımlarla yürümelisiniz.

Tüm sektörlerde eleman ihtiyacı var

Türkiye’de işsizlik var ama eleman ihtiyacı da var. Bu açık nasıl oluşuyor derseniz şu şekilde özetleyebiliriz. Çocuklara büyüyünce ne olmak istiyorsun diye sorulduğunda hep öğretmen, doktor, mühendis, polis gibi cevaplar verirler ama hiç biri de ben teknisyen olacağım demez, hemşire olacağım demez. İşte bu düşünce aileden çocuğa geçiyor ve herkes çocuğunun mühendis, doktor, öğretmen olmasını istiyor. Bu isteklerle küçüklükten beri büyüyen çocukların da eğitimdeki eğilimleri o şekilde oluyor ve nihayetinde başarılı olanlar bu konumlara gelebiliyor. Bu durumda da bu konuma gelen insanların iş akışlarını sağlayacak, onlara güç verecek ara eleman kadroları boş kalıyor ve bu durum da iş dünyasında sıkıntılara neden oluyor. Ara elaman ihtiyacı bir çok sektörün ana sorunlarından biri olarak ortaya çıkıyor ve devlet bu konuda eğitimler vererek insanları o tür eğitimlere yönlendirmektedir.

Üniversitede Doğru Bölüm Seçmek Sizi Mutlu Bir Eğitim Hayatına Hazırlar

Üniversite tercihlerinizi gerek aile baskısı gerekse kendi geçmişten gelen hayallerinizden dolayı hep bir noktaya bağlı kalarak yaparsanız ileride eğitiminiz bitince kendinizi sevmediğiniz bir işin içinde bulabilirsiniz. Kendinize güvenin ve sevdiğiniz alanda tercih yapın. Bir çok insan sırf aile ve toplum baskısından dolayı üniversitede yanlış  tercihler  yaparak belki de hayatının kalan bölümünü mutsuz bir iş hayatıyla geçirmek zorunda kalıyor. Örneğin otomobillere ilgi duyan bir kişi üniversite tercihlerini yaparken iki yıllık bir bölüm olduğu için otomotiv teknolojilisi bölümünü değil de hiçbir mesleki düşüncesi olmadan sadece 4 yıllık bir bölüm olduğu için sanat tarihi bölümünü tercih etmektedir. Bu şekilde ilgi duymadığı alanı tercih ederek bir şekilde tahsilini tamamlayan kişiler ileride ya sevmedikleri işi yapmak zorunda kalıyor ya da üniversite okumasına rağmen alanından bağımsız bir işe vasıfsız olarak girmek zorunda kalabiliyor. Siz de kariyer planlamanızı yaparken sadece kendi hayatınızı, nelerle mutlu olacağınızı düşünün. Sevdiğiniz işlerde daha başarılı ve mutlu olacağınızı unutmayın…