Türk inşaat firmaları olumsuz sinyaller vermeye başladı!
107 ülkede bugüne kadar 322 milyar dolarlık proje üstlenen Türk firmaları son dönemde olumsuz sinyaller vermeye başladı. Krizin baş sorumlusu izlenen yanlış dış politikalar gösteriliyor.
İzlenen yanlış dış politikaların maliyeti her geçen gün artıyor. 2012-2013 yıllarında 30 milyar dolarlık proje alan yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2015 yılında aldığı işlerin miktarı 20 milyar doların altına düştü. Türkiye Müteahhitler Birliği rakamın 15 milyar dolara kadar düşebileceği uyarısı yaptı. Dünyada 107 ülkede bugüne kadar 322 milyar dolarlık 8 bin 662 proje üstlenen ve aldıkları projelerin büyük çoğunluğunu tamamlayan Türk firmaları son dönemde sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Yaşanan sıkıntının başında Hükümetin izlediği politikaların geldiğini kaydeden firma yetkilileri, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün de sıkıntıyı tetiklediğini vurguladılar. Hükümetin izlediği politikaları değiştirmemesi durumunda sektörün ciddi sorunlar yaşayacağını ve iflasların peş peşe gelmesinin kaçınılmaz olacağını ifade eden firma yetkilileri, sektöre acil destek gerektiğini belirttiler.
KAYIP 10 MİLYAR DOLAR
Türkiye Müteahhitler Birliği 2015 yılında üstlenilen proje miktarını açıkladı. Türk müteahhitler 2012-2013 yıllarında ortalama 30 milyar dolarlık proje üstlenirken, izlenen Ortadoğu ve Kuzey Afrika politikasının ters teptiği görüldü. Üstlenilen proje miktarı 2015 yılında 10 milyar dolarlık kayıpla 20 milyar doların altına düştü. Bazı Türk firmaları bu rakamın daha da aşağılarda olduğu iddiasında bulunarak, “Bizler rakiplerimizi yakından takip ediyoruz. Bazı işler Türk firması adına alınsa da yabancı ortakları var. Dolayısıyla hepsini Türk firmasına mal etmek gerçekçi olmaz. Bu rakam 15 milyar dolarların altına düşmüş olabilir” diye konuştular.
RUSYA KRİZİ YANSIMADI
Bu rakamlara Rusya ile yaşanan uçak krizi yansımış değil. Rusya ile yaşanan krizin sektöre yansımasının 2016 yılında hissedileceğini ifade eden müteahhitlik firmaları, Rusya’da işlerin daha da kötüye gidebileceğini bildirdiler. Türkiye Müteahhitler Birliği yöneticileri Aydınlık’ın sorusu üzerine, yıllık üstlenilen proje miktarının 15 milyar dolara kadar düşebileceği uyarısında bulundular.
TMB: 3 ülkede sıkıntılarımız sürüyor
Bu arada, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB)Yörıetim Kurulu, Ankara’da gazetecilerle bir araya geldi. TMB Başkanı Mithat Yenigün, müteahhitlik sektörünün son durumu ile ilgili bilgiler verdi. Türk müteahhitlerinin dünya pazarlarında 8 yıldır Çin’den sonra ikincisi konumunda bulunduğunu kaydeden Yenigün, dünyada Türk müteahhitlerinin aranan marka olduğunu, yaptıkları işlerin kalitesinin tescillendiğini söyledi. Yurtdışında alınan işlerde ortalama proje büyüklüğünün 125 milyon doları aştığını belirten Yenigün, Libya, Rusya ve Irak gibi ülkelerde sıkıntı yaMithat Yenigün sadıklarını vurgulayarak şu bilgileri verdi: Türk müteahhitlik firmaları, sektörün geleneksel pazarları olan Libya, Irak ve Rusya Federasyonumda son yıllarda ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle bir çok ciddi sorunla karşı karşıya kalmıştır. Sektörün mevcut performansını sürdürebilmesinin, firmalarımızın önümüzdeki dönemde Orta Doğu, Orta Asya ve bazı Kuzey Afrika ülkelerindeki etkinliklerini devam ettirmeleri, Sahra Altı Afrika Ülkeleri gibi potansiyel arz eden pazarlardaki faaliyetlerini arttırmaları ve Güney Amerika Ülkeleri gibi yeni pazarlara girmeleri ile mümkün olabileceği düşünülmektedir. Rusya, Irak, Libya, bölgemiz ve tüm dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen Türkiye Müteahhitler Birliği olarak asla pes etmeyeceğiz. Yenigün gazetecilerin, “Komşularla siyasi ilişkiler düzelirse bunun etkisi ne olur?” sorusuna, “Siyasi ilişkiler iyi olursa alınan isler en az yüzde 20 artar” yanıtını verdi.
İŞSİZLİK DE ARTIYOR
Yurtdışı müteahhitlik sektörünün gerilemesi işsizler ordusunu daha da büyüttü. Türk müteahhitlerinin yurt dışında çok iş aldığı dönemde Türkiye’den onbinlerce işçi götürdüklerini vurgulayan firma yetkilileri şunları söylediler: “Özellikle Libya’da çok sayıda Türk işçisi çalışıyordu. Yine Rusya yoğun Türk işçisi çalıştıran ülkelerden biriydi. Irak aynı şekilde. Bu ülkelerde yaşanan sıkıntı nedeniyle işçiler işsiz kaldı. Körfez ülkelerinde de çok sayıda Türk işçisi çalışıyor. Şimdi onların da para sorunu başladı. Petrol fiyatları düşünce projeleri iptal etmeye başladılar. Bu da Türk işçileri için kötü oldu.”
İsmet ÖZÇELİK/Aydınlık Gazetesi