KPSS Kamu Personelliği İçin Tek Şart mı?
KPSS Kamu Personelliği İçin Tek Şart mı ?
Kamu personeli olmak, pek çoğumuz için oldukça önemli bir kariyer hedefidir ki, aslında neredeyse herkes mesleğin getirisi yüksek olmasa da iş garantisi nedeniyle bu sektörü tercih eder. Tabii kamu personeli olmanın koşulları vardır ki, bunların en başında KPSS gelmektedir. Kadrolu, yani 657 hükümlerince kamu personeli olabilmek için KPSS şart mıdır? KPSS dışında memur olabilme yolu yok mudur?
Her insan belli bir eğitim ve öğretim döneminden sonra hayata atılmakta ve hayatın en zorlu dönemlerinden biri olan iş arama ve iş bulma dönemine girmektedir. İş arayan kişiler kendi ilgi alanları ve mesleklerine göre personel ilanları üzerinden başvurularını yapmakta, kariyer planlarına göre tercihlerini yapmaktadırlar. Personel ilanları içerisinde ilgisini çeken ilanlara başvuran kişiler başvurudan sonuç gelmesini beklemekte ve aradaki zamanda farklı eleman ilanları da yine ilgilerini çekmektedir. Türkiye’de özel sektörün zorluklarından yakınan bir çok kimse yönünü kamu kurumlarına çevirmekte ve kendini o alanda geliştirmek istemektedir. Bir çok sektörde şöyle bir durum vardır ki özel sektörde kendini geliştirip, yoğun tempolar ile çalışırsanız başarılı olma şansınız daha yüksektir fakat bu her zaman böyle olmamaktadır. Personel arası çekişmeler, firmanın sıkıntılı durumları vb. olaylar verdiğiniz emekleri silip götürebilmektedir. İşte bu tür nedenlerden dolayı bir çok insan da kamu kurumlarında meslek hayatına devam etmek istemektedir. Gireceğiniz işlerde ne kadar çok rakibiniz varsa o kadar çok şansınız azalır ve başarı seviyenizi yükseltmeniz gerekir. Kamu kurumlarında ilana çıkan işler de en çok ilgi duyulan işler olduğu için rakibiniz oldukça fazla sayıdadır.
KPSS Nedir ?
İlk olarak 1999 yılında yapılan bu sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilir ve öğretmenlik dahil devletin bir çok kurumunda işe girmenin yolu bu sınavdan geçer. Adı üstünde: Kamu Personeli Seçme Sınavı… KPSS eğitim öğretim derecelerine göre ayırılmakta ve herkes kendi eğitim durumuna göre uygun sınava girebilmektedir. Ortaöğretim mezunları ortaöğretim KPSS’ye girerken Ön lisans mezunları Ön lisans KPSS’ye girmekte ve Lisans mezunları da Lisans KPSS’ye girmektedir. Bu sınavlar sonunda personel alım ilanları yayınlanmakta ve kurumların şartlarına göre adaylar puan sıralamasına göre işe alınmaktadır. Bazı kurumlar alımlarını merkezi atamalar ile değil de kendi ilanlarıyla yayınlamakta ve adayları uygulamalı ve sözlü mülakata tabi tutmaktadır. Örnek verecek olursak Adalet Bakanlığı, İnfaz Koruma Memuru, Zabıt Katibi, İcra Katibi, Mübaşir, Aşçı, Teknisyen, Şoför ve benzeri kadrolara personel alımı yapmak için kendi bünyesinde ilan yayınlıyor ve başvuruları kendi bünyesinde topluyor. Kurum bu mülakatlara girebilmesi için adaylara belirli bir KPSS puanı almış olmasını şart koşuyor. Yani bir çok kurum kendi bünyesinde personel alımı yapıyor olsa da KPSS puanını şart koşuyor.
Peki Kamu Personeli Olmak İçin KPSS Tek Şart mı ?
Kamu kurum ve kuruluşları her ne kadar KPSS ile personel alıyor olsa da bazı kurumlar yayınladıkları ilanlarda KPSS puanı şartı aramamaktadır. Bu kurumlara örnek verecek olursak PTT Genel Müdürlüğü son personel alımlında kendi bünyesinde sınav gerçekleştirerek personel atamalarını yaptı. Bunun yanında yine kendi bünyesinde sınav yapan kurumlardan biri de Halk Bankasıdır. Yine ek olarak Askeriye ve Emniyet de bazı personel alımlarında KPSS şartı koymamakta, üniversitelere giriş sınavı puanı üzerinden değerlendirme yaparak adayları mülakata tabi tutmaktadır. Siz de kurumların ilanlarını takip ederek bu konuda açılan ilana göre özel bilgi sahibi olabilirsiniz.