İş görüşmelerinde sorulan tuzak sorular nelerdir?
Gittiğimiz iş görüşmelerinde sorulan 14 tuzak soruya verilcek 14 cevap
Gireceğiniz bu işe göre biçilmiş bir kaftan olduğunuzu düşündüğünüz bir iş için görüşmeye gittikten sonra size döneceğiz dedikleri ve dönmedikleri zaman neler hissetmişsinizdir. Böyle durumlarda karşı karşıya kaldığımız zaman üzülüyoruz ve hevesimiz kırılıyor.Fakat aslında bu görüşmelerde en sık sorulan soruların çoğu tuzaklardan oluşuyor. Bizde bu tuzak sorulara düştüğümüz için çağrılmıyor olabiliriz.
Tabiiki her mülakatta banko sorulan sorular var.İşin gerçeği,bu sorulara iyi hazırlanmıyoruz.Bu soruların cevaplarına önceden çalışmak için banko sorulara bir bakalım
1. Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Niye sorulur?
En yaygın mülakat sorusu olmasına rağmen adaylar nedense bu soruya çalışmıyor. Yatıştırıcı ve gayri resmi olduğundan mıdır nedir; gardımızı baştan düşürüp rahat davranıyoruz. Tuzak da bu işte.
Nasıl cevaplanabilir?Direkt keskin cümleler kurarak kendinizle alakalı bir özet yapın ve kişisele girmeyin. (2 çocuğum var; biri yeni üniversiteyi kazandı; henüz olmaz.) Kim olduğunuzu, nerede ne okuduğunuzu, özetle deneyimlerinizi anlatın ama bunu önceden prova edin ki takılmayın ve kısa tutabilin. Bu soru görüşmenin devamı için merak ve ilgi uyandıracağınız kısım.
2. Sizce en güçlü yönleriniz nelerdir?
Niye sorulur?
Pozisyon için yetkinliğinizi ölçmenin yanında, öz farkındalığınıza dair de müthiş ipuçları barındırır.
Nasıl cevaplanabilir?
Kesinlikle fazla mütevazi olmamalısınız; çekingen ve kendine güvensiz görünürsünüz. Bu soru kendinizi parlatma fırsatınız ama çok da uçmayın tabii. Aslında basitçe, ilanda belirtilen özelliklerle bağ kurun gitsin. Ekip yönetme beceriniz, sorumluluk bilinciniz, satış kabiliyetiniz, zaman yönetimi beceriniz, organize ve verimli çalıştığınız, stresle mücadele edebildiğiniz vb; karşınızdaki kişinin duymak isteyeceği şeylere odaklanabilirsiniz.
3. Peki sizce zayıf yönleriniz nelerdir?
Niye sorulur?
Büyük tuzak! Bir kez daha, kendinizin farkında mısınız? Eksikliklerinizi nasıl, hangi sözcüklerle tarif ediyorsunuz? Ezilip büzülüyor musunuz? Daha önemlisi, bunları geliştirmek için ne yapıyorsunuz? İK’cılar bu soruya bayılırlar.
Nasıl cevaplanabilir?
Evvela “hiç yok” gibi felaket bir cevap aklınızın ucundan bile geçmesin. “Çok mükemmeliyetçiyim” de artık epey klişe. Ayrıca kesinlikle pozisyonun nitelikleriyle ters düşen bir şeyler söylemeyin. Önemsiz bir şey anlatın ve olumsuzu mutlaka olumluya bağlayın. “Öğrendim” olsun mesajınız. “Bazen bir iş üzerinde gereğinden fazla çalışıyorum ama bu süreyi kısaltmaya çalışıyorum” gibi. Nasıl kısaltmaya çalışıyorsunuz? Araştırmaya ayırdığınız vakti kısaltmak istemediğiniz için, hızlı yazma becerilerinizi geliştirmeye çalışıyorsunuz mesela. Buyrun gözlerden kalpler çıkaracak bir cevap.
4. Eski işinizden neden ayrıldınız / ayrılıyorsunuz?
>Niye sorulur?
Ne tür bir anlaşmazlık yaşadığınız; sizi neyin tatmin etmediği elbette bir sonraki işvereniniz için önemli. Tuzak kısım ise, bu konuyu nasıl dile getirdiğiniz; kötü konuşup konuşmadığınız; konuya nasıl yaklaştığınız.
Nasıl cevaplanabilir?
İşten ayrılma nedeniniz ne olursa olsun bir önceki işvereniniz hakkında asla kötü konuşmayın. “Yaptığım işten sıkılmaya başlamıştım ve daha zorlu görevler istiyordum” / “Yükselme şansım yoktu, kariyerimi ilerletmek istiyorum” / “Ev ve iş arasında gidip gelirken çok zaman kaybediyordum. Evime yakın bir iş yerinde çalışmak istiyorum” / “Şirket küçülmeye gitti ve birçok arkadaşımla beraber ne yazık ki işten çıkarıldım” gibi bir cevap uygun olabilir. Prova edin ve bunların etrafında şekillendirin.
Bir not: İşten çıkarıldıysanız dürüst olmanızda fayda var. İK sorumlusunun referanslarınızı daha önceden kontrol edip etmediğini bilemezsiniz.
5. Bu zamana kadar ne tarz sorumluluklar aldınız?
Niye sorulur?
Aslında önceki işlerinizde işverenin sizi sorumluluk ve inisiyatif vermeye uygun görüp görmediğini ölçmenin bir yoludur bu soru.
Nasıl cevaplanabilir?
Sorumluluklarınızı dürüst ve detaylıca açıklayıp, görüşmeye geldiğiniz pozisyonun iş tanımında yer alan sorumluluklarla doğrudan bağlamaya çalışabilirsiniz. Böylelikle hem üstteki tuzağı atlatırsınız, hem de yeni işe uygunluğunuz konusunda ikna ediciliğiniz artabilir.
6. Stresle nasıl başa çıkarsınız?
Niye sorulur?
Çünkü niye sorulmasın. En tipik mülakat sorularından biri stres ve baskıyla nasıl başa çıktığınızdır; ve buna dair vereceğiniz izlenim de oldukça önemlidir.
Nasıl cevaplanabilir?
Örneğin “Bence motive olmaya devam etmek ve üretken olmak için biraz stres gerekli bir şey. Daha dikkatli ve seri çalışmaya yardımcı olduğunu düşünüyorum. İş hayatında stresten kaçınmak mümkün değil; ama sorumluluklar sıralanabildiği sürece stres de yönetilebilir diye düşünüyorum”.
7. Önceki işinizde karşılaştığınız en büyük problem neydi ve bununla nasıl başa çıktınız?
Niye sorulur?
Burada sizden minik çaplı (tabii abartıdan uzak) bir başarı hikayesi duyulmak istenmekte. Kriz yönetiminde ne kadar soğukkanlı olduğunuz, çözüm üretme vb becerilerinizi anlamanın bir yolu
.
Nasıl cevaplanabilir?
Örneğin “En iyi müşterilerimizden biri, işi rakibimize vermeye karar verdi. Kendileriyle görüştüm ve bizimle çalışmaya devam etmeleri yönünde ikna ettim” gibi.
8. Bu işi neden istiyorsunuz?
Niye sorulur?
Açıkçası biraz rastgele başvuru yapıp yapmadığınızı anlamanın bir yolu. İşe ihtiyacınız var ve CV’yi yolladınız gitti mi? Yoksa hakikaten olmak istediğiniz yer burası ve kalıcı olmak niyetinde misiniz? Bu soru böyle şeyleri ölçüyor. Dolayısıyla her görüşmeden önce ayrı ayrı prova edin deriz!
Nasıl cevaplanabilir?
Başvurduğunuz pozisyona ve özel koşullarınıza bağlı olarak cevaplarınızı düzenleyebileceğiniz bu sorunun avantajını iyi kullanın bizce. “Bu şirket sadece iyi bir fırsat değil, aynı zamanda niteliklerimle fark yaratabileceğim bir yer; bu işte iyi olduğumu da düşünüyorum; büyümenin bir parçası olmak istiyorum” gibi bir cevabın etrafında şekillendirebilirsiniz.
9. Sizce başarı nedir?
Niye sorulur?
Bu tür sorular işverenin iş etiğinizi, hedeflerinizi ve kişiliğinizi anlamasına yardımcı olur. Cevabınızın başvurduğunuz pozisyonla bağlantısı olması gerekiyor.
Nasıl cevaplanabilir?
Evvela görüşmeye gitmeden şirketin web sitesini gözden geçirin, şirketle ilgili haberleri ve medyayı araştırın ve hedef tanımıyla ilgili herhangi bir bilgi bulup bulamayacağınıza bakın. “Bana göre başarı işimi iyi yapmaktır. Ben başarıyı sonuçlara göre değerlendiririm. Başarı ölçülebilir sonuçlardır” etrafında şekillenen bir cevap gayet uygun.
10. Önceki işinizdeki en büyük başarınız neydi?
Niye sorulur?
Başarı tanımınızla tutarlı mısınız? Ayrıca işveren şu anki veya geçmişteki pozisyonunuzda neler başardığınızı öğrenmek ister.
Nasıl cevaplanabilir?
Yine bu tür sorulara cevap vermenin en iyi yolu başvurduğunuz iş pozisyonuyla uyumlu olabilecek bir başarınızdan söz etmek. En iyi eşleşmeyi bulun ve şirket için faydalı olacağınızı göstermek için bu eşleşmeyi kullanın.
11. Sizi en çok ne motive eder?
Niye sorulur?
Kendi kendine doğru düzgün çalışıyor musun, yoksa elimize seni sopa alıp dürtmeli miyiz?
Nasıl cevaplanabilir?
Yine sağlam tuzak sorulardan biri ile karşı karşıyasınız. İdeal bir çalışan kendi kendine motive olur, yöneticisinin kendisini ittirmesine ihtiyaç duymaz. Siz de ideal bir çalışan olarak belirli bir hedefiniz olduğunda motive olduğunuzu, kendinizi ve yeteneklerinizi geliştirmenin sizi motive ettiğini söyleyin. Buradaki ana nokta, motivasyon aracı olarak pozisyon ve parayı kesinlikle söylemeyin.
12. Sizi neden işe almalıyız?
Niye sorulur?
Bu noktada başvurduğunuz pozisyon ne olursa olsun, aslında
kısa ve öz bir satış konuşması yapmanız bekleniyor.
Nasıl cevaplanabilir?
Görüşmeci kendinizi diğer adaylardan nasıl farklılaştırabileceğinizi görmek
istiyor. Bu nedenle eşsiz olduğunuzu gösteren bir veya iki niteliğinize
odaklanın. Örneğin işin gerektirdiği belli becerilerde deneyimliyseniz bundan
bahsedin; ve şöyle ilave edebilirsiniz: “Bu pozisyon için hem deneyimlerim hem
de sabır ve problem çözmedeki yaratıcılığımla oldukça uygunum”.
13. Beş yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
Niye sorulur?
(Oldukça sinir bozucu sorulardan bir tanesi). Mülakatlar esnasında sıklıkla sorulan sorulardan biri gelecek hedefleri elbette. 2 ay sonra kaçıp başka yerde çalışacak mısınız; bu sorunun alt metni.
Nasıl cevaplanabilir?
Okul, aile gibi işle ilgisi olmayan şeylerden bizce pek bahsetmeyin. Bunun yerine, direkt olarak şirkete odaklı cevaplar birçok artı puan getirir: “Ben öğrenmeye devam edebileceğim, sorumluluk alabileceğim ve değer katabileceğim bir şirketin parçası olmak istiyorum. Deneyimimi arttırdıktan sonra kendimi iyi yapılanmış ve sağlam bir şirkette üst yönetim pozisyonlarında görmek isterim” gibi bir cevap, güzel bir kontratak olur.
14. Maaşla ilgili beklentiniz nedir?
Niye sorulur?
Çünkü yaptığınız işin değeri ve ederinin farkında olup olmadığınız, işverenin sizinle pazarlık etme; piyasadan daha düşük maaşa çalıştırabilme şansını arttırır. Bu nedenle, önceden maaşları araştırmak için biraz vakit harcayın.
Nasıl cevaplanabilir?
Sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Maaş beklentiniz sorulduğunda yan haklara göre değişeceğini söyleyin. Veya sorumluluklarınız ve işin zorlukları hakkında daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. İlla bir maaş aralığı sunmanız sıklıkla istenir; işte burada araştırmalarınız devreye giriyor. Bu işe çok ihtiyacınız varsa elbette daha dikkatli olun; ancak yeteneklerinizin ve sizden istenenlerin de ederini biliyor olun ve cevabınızı ona göre önceden kurgulayın.
———————
Aslında mülakatlardan başarıyla çıkmak, çoğunlukla duruşumuz, hazırlıklı olmamız ve açıkçası biraz da ağzımızın laf çevirebilmesiyle alakalı. Hiç değilse en sık sorulan sorulara (ve tuzaklarına) hazırlıklı gitmek diğer adaylar içerisinde öne çıkmamıza yardımcı olabilir.
Şu bağlantı da ilginizi çekebilir.